Biztonságtechnikai termékek

Biztonságtechnikai termékek

A logisztika, raktározás, gyártás, robotcellák üzemeltetése megköveteli a dolgozók és áruk védelmét, biztonságát. Ezért minden esetben a raktározáskor, egyedi gépek, veszélyes üzemek esetén szem előtt kell tartani a termékek biztonságát és az üzemi és raktári dolgozók védelmét (EHS) is. Amennyiben Önnél is készült biztonságtechnikai felülvizsgálat és a biztonságtechnikai szabványok előírtak gépvédelmet vagy elkerítést, keressen bennünket és megoldást kínálunk a helyzetére.

Védőrácsok és biztonsági, térelválasztó kerítések

Védőrácsok és biztonsági, térelválasztó kerítések széles skáláját kínáljuk gyártással, termeléssel, raktározással foglalkozó vállalatok számára, megoldásul a biztonsággal kapcsolatos problémáikra. Az általunk forgalmazott védőrácsok és ipari kerítések gyorsan és könnyen szerelhetőek, köszönhetően a jól átgondolt tervezési megoldásoknak. A védőrácsok vagy a biztonsági kerítések közé beépítendő ajtó megoldások kiemelten erős kivitellel készülnek. Mivel tervezésük során figyelembe vették az akár mindennapi gyakori használatot és lehetőséget biztosítanak safety zárak és safety rendszerek kiépítésére, kompakt megoldás lehet az Önök számra is. Az ipari kerítések vagy védőrácsok közé beépítendő ajtók minden esetben előszerelten kerülnek leszállításra a telepítés helyszínére, legyen szó raktárról, gyártósorról vagy termelő berendezésről. A védőrácsok vagy biztonsági elkerítések felépíthetőek, szerelhetőek akár 11 méteres magasságig szabadon álló kivitelben is.

A rácselemek közötti átláthatóság és a fény áthatolásával a raktárban dolgozó raktári dolgozók, targoncások könnyebben tudnak egy balesetveszélyes szituációban korrekciót megejteni, mintha nem látnának az elválasztás, esetleges fal mögé. Az ipari rácsfal rendszer alkalmazásával – fénytechnikai számítást követően- akár költségcsökkenés is elérhető a raktári világításban, mivel a rácsosztásokon a fény minden irányban áthatol, ellentétben az esetlegesen megépített elválasztó fallal, hátfal lemezzel. A cégünk által forgalmazott ipari rácsfal rendszert sok sztenderd építőelem is alkotja, így egy esetleges bővítés vagy hibás, sérült alkatrész cseréje nem okozhat gondot ellentétben az egyedileg gyártott specifikus megoldásokkal szemben.

Az ipari rácsfalak megtervezésekor a stabilitás és a rövid, gyors telepítési idő fontos szempontot alkotott. Ennek megfelelően került kifejlesztésre az az ipari rácsfal és védőkerítés család, mely kielégíti az előzőekben említett követelményeket és a vevői szükségleteket. Szükség esetén az ipari rácsfalak tetővel is szerelhetőek, így akár ketreccé alakítva az adott térelemet. Az ipari rácsfalak festett vagy horganyzott bevonattal kerülnek legyártásra.

Az ipari rácsfalakba integrált ajtók különböző zárszerkezettel kerülhetnek gyártásra, szállításra és beszerelésre ez minden esetben az ügyfél igényektől (például biztonsági vagy egészségügyi követelmények) és a megvalósítandó feladattól függ. A termelő vagy gyártósorokat, automata raktárakat robotcellákat, automata raktárakat határoló biztonsági elkerítések szabványos magassággal bírnak 2200 mm vagy 1400 mm magasságúak és a padozattól 150 mm magasságban kezdődnek. A panelek szélessége 200 mm-től 1500 mm-ig terjed, melyek összeépítésével jön létre az ipari rácsfal rendszer. Amennyiben az Önök berendezési esetén is szóba került a gépfelújítás, gépmodernizáció, retrofit a folyamatok végén a szabványos gépvédelem is fontos szerepet fog kapni.

Az ipari kerítés vagy rácsfal rendszer szabványos elemeiből (panelek, oszlopok, kapuk, zárak stb.) a gyártó raktárkészlettel rendelkezik, így a gyors szállítás és az ezt követő telepítés az ügyfelek számára biztosított.

A termelő vagy gyártósorok mellé telepített ipari kerítés vagy rácsrendszerek jellemzően az több termékcsaládot alkotnak, úgy mint az erősített ipari kerítés rendszer, mely 80 x 80 mm-es erős anyagból készült rácsosztással készül. Abban az esetben alkalmazzák, amennyiben jelentős veszélye van valamiféle ütközésnek. Egy másik ipari rácsfal termékcsalád az olyan gyorsan összeszerelhető rácsfal, mely könnyen eltávolítható, leszerelhető majd ugyanilyen gyorsan visszaépíthető. Ezzel a gyors le és összeszerelhetőséggel az ipari kerítés vagy rácsfal rendszer elősegíti a gyártó vagy termelő gép karbantartását esetleges meghibásodás esetén a javítását. A harmadik termékcsalád a biztonsági, vagyonvédelmi szempontokat helyezi előtérbe. Alkalmazásával szükségtelenné válik a gépsor élő erős őrzése. Az ipari kerítés vagy rácsrendszer menetes szerelvényekkel kerül szállításra, könnyen telepíthető és a padozati egyenletlenségek esetén rugalmasan alakítható. Alkalmazásával automatizált gyártási, termelési folyamat bonyolítható. Az ipari kerítés rendszert alkotó negyedik termékcsalád választásával a higiénia és a biztonsági követelmények összekapcsolhatóak. Ezen termékcsalád alkotóelemei rozsdamentes acélból készülnek nyitott profilok és hegesztett panelek nélkül. Alkalmazásuk többnyire gyógyszeriparban és élelmiszeriparban történik, használatukkal elősegítve a hatékony és higiénikus tisztítást, még akkor is, ha a telepítésük közvetlenül a padlóra történik, ellentétben a szokásos installálástól, mely során 150 mm-es rés marad a padló és a rácselem alja között.

Biztonságtechnikai termékek

A raktárakban jellemző az állványrendszeren történő tárolás, raktározás. Az áruféleségek különböző módon kerülhetnek betárolásra: raklapos állványokon, polcos állványokon, karos állványrendszerben, galériás állványrendszerben, pódiumokon, nagy fesztávú állványokon stb. Magyarországon a legjellemzőbb tárolási technológia a raklapos állványos tárolás, ebből is a soros raklapos állványok alkalmazása a legelterjedtebb a raktári területeken. Az általunk forgalmazott védőrácsok a raklapos állványrendszer kiegészítő elemeiként akár utólagosan is telepíthetőek, az ügyfél igényei alapján. Megkülönböztetünk a raklapos állványokra szerelve hátfalrácsokat, oldalrácsokat és akár egy vagy több teljes állványmezőt határoló hátfalrács rendszert képező rácsfalakat. Amennyiben egy vagy több teljes állványmezőt kívánunk hátráccsal befedni, úgy ahhoz az általunk forgalmazott rácsfal rendszerhez szükséges egy külön telepítési rajz és terv, mivel ez a rendszer összedőlés elleni védelemmel tervezett, könnyen szerelhető, hatékony megoldás az ügyfelek számára. A védőrácsok vagy az ipari kerítések gyártója ezen eszközöket úgy tervezi, hogy elősegítse a megrendelők áru biztonsággal kapcsolatos elvárásainak elérését és megakadályozza a betárolt áruk kiesését, ezzel is elkerülve a nem kívánt személyi sérülést, munkahelyi balesetet és az anyagi károkat. Az egyes rácselemek a raklapos állványrendszer oldal vagy hátfalára kerülnek felszerelésre általában kívülről úgynevezett távtartókkal csavarok segítségével és felhasználásával, így az utólagos alkalmazások is könnyebb felszerelést tesznek lehetővé, mely a szerelési idő csökkenésével jár. Amennyiben a hagyományos csavaros és anyás rögzítési móddal szerelt rács rendszereket vizsgáljuk, könnyen megállapítható, hogy az általunk szállított rácsfalak szerelése sokkal gyorsabban kivitelezhető. A rácspanelek a megfelelő telepítési rajz rendelkezésre állását követően könnyen és gyorsan egymáshoz csavarozhatóan rácsfal rendszerré installálhatóak, megnövelve a rácselemek szilárdságát, stabilitását. Az ipari kerítések, ipari rácsfalak stabil szerkezetek, könnyen, gyorsan és biztonságosan telepíthetőek.

 

Biztonságtechnikai termékek

Korlátok, oszlopvédelem

A biztonsági korlátok és oszlopok segítenek megvédeni a közműveket és az építményeket a targoncák, anyagmozgatók, járművek okozta károktól. A járművek által okozott károk kijavítása igen költséges lehet. A védőoszlopok, korlátok, ütközésvédők, épületvédelmi ütközésvédők kiváló megoldást jelentenek a mozgó járművek által okozott károk ellen. Használhatók dokkoló ajtók, gyalogosok részére elzárt területek, épületajtók, állványok védelmére. Amennyiben a biztonságtechnikai felülvizsgálat során hiányosságok kerültek rögzítésre a jegyzőkönyvbe, a biztonsági megoldás tervezésében és megvalósításában szakembereink készséggel állnak rendelkezésükre.

A fém ütközésvédelmi elemeket (sarokvédő, oszlopvédő, állványkeret védő, épületvédelmi ütközésvédelem, falvédelem, tűzcsapvédelem stb.) szabványos, sztenderd és egyedi – az ügyfél igényei alapján – készült kivitelben szolgáltatjuk.

Biztonságtechnikai termékekEgyéb ütközésvédelmi elemek is készülhetnek még fémből, úgymint a gyalogosforgalom védelmére védőkorlátok, raktár vagy gyártó, termelő, illetve üzemcsarnokok falvédelmére telepített falvédelmi elemek, épületgépészeti és egyéb berendezések védelmére szolgáló speciális ütközésvédelmi megoldások, illetve kültéri használat esetén parkoló határolók, kültéri korlátok. Az előzőekben említett ütközésvédelmi eszközök jellemzően csőből készülnek.

Jelentős referenciákkal rendelkezünk mind a raktártechnikai eszközökhöz (jellemzően soros raklapos állványrendszerekhez, galériás állványrendszerekhez, pódiumokhoz), mind az üzemi, gyártócsarnokban és ipari területeken telepített ütközésvédelmi elemek tekintetében egyaránt.

Az elmúlt néhány év során több gyártó által kerültek kifejlesztésre az úgynevezett rugalmas ütközésvédelmi eszközök. Ezen rugalmas ütközésvédelmi eszközök a fentiekben már említett megoldások majdnem mindegyikében alternatívát jelentenek a hagyományos fémből készült ütközésvédelemnek. A rugalmas ütközésvédelmi eszközök mind a raktárberendezések, jellemzően állványrendszerek kiegészítőiként, mind az üzemi, gyártó csarnokon belüli alkalmazási területeken fellelhetőek. A rugalmas ütközésvédelmi megoldások állványvédelmi és egyéb ütközésvédelmi funkciókat ellátó termék portfólióval rendelkeznek, mint pl. gyalogos védelmi korlátok, épületvédelmi rugalmas ütközésvédelem.

 

Biztonságtechnikai termékek

Biztonsági jelölések (padló jelölések)

Minden cég életében eljön az a pont, amikor az üzemi anyagáramlás összetettsége munkabiztonsági kockázatok kialakulásához vezet. Ilyen esetekben ésszerű módon a különböző kockázati osztályokba tartozó közlekedési útvonalakat jelölve el kell különíteni egymástól, melynek legegyszerűbb, leggyorsabb és legcélravezetőbb megoldása a padlójelölők alkalmazása. Mivel a területeket nem csak a kockázatuk alapján szükséges elkülöníteni padlójelöléssel, hanem az azokon jelentkező közlekedési eszközök és azok közlekedési frekvenciája alapján, így a padlójelölők kialakítása, anyaga, színe alapján jelentős lehetőségek mutatkoznak.

Biztonságtechnikai termékekAmikor a területjelölések tervezése és kiválasztása történik, számos paramétert kell értékelni:

 • a jelölés terezett időtávja
 • a terület átalakításának valószínűsége
 • a belső előírások
 • az érvényes szabványok
 • a vegyes közlekedésű területeken közlekedő gépek és dolgozók közlekedési intenzitása
 • a padlójelölés beszerzési költsége
 • a padlójelölés kialakításának költsége
 • a padlójelölés átalakításának a lehetősége, költsége
 • a padlójelölés eltávolításának költsége
 • a jelölendő felület minősége
 • a jelölendő terület megvilágítottsága, láthatóság

A tartós festékjelölések rugalmatlanok és károsak az üzleti átszervezés esetén, és csak nehezen távolíthatók el.

Kiváló minőségű és egymásra rakható padlójelölő szalagokkal azonban minden gyártó vagy logisztikai terület gyorsan és egyszerűen felszerelhető. Nem számít, ha egy kis raktárról vagy egy nagyon frekventált átrakási helyről van szó, a Zenit Kft. minden alkalmazáshoz megfelelő padlójelzéseket kínál.

Biztonságtechnikai termékekA padlójelöléseknek, ipari jelöléseknek, ipari védelmeknek számtalan formája létezik:

 • vonalmenti padlójelölés, elkerítés, útvonal kijelölési céllal
 • irányító, tájékoztató piktogramok
 • rakathely jelölés
 • rakathely azonosítás
 • raktári tárhelyjelölés
 • biztonságtechnika, csúszásmentesítés
 • lépcső, sarok élvédelem

Biztonságtechnikai termékekA személyes biztonság, a vagyonbiztonság rendkívül fontos és a sérülésekkel anyagi kárral járó figyelmetlenségből nem megfelelő szabályzásból adódó események elkerülése, létrejöttének, kockázatának csökkentése, közös cél.

Amennyiben az Önök üzemében munkaterületén is vélt vagy valós kockázatok találhatók, a Zenit Kft. munkatársainak sokéves tapasztalata, összetett ismerete segítségével készséggel támogatást nyújt azok megszüntetésében vagy csökkentésében.