Automatizált anyagmozgatás

Automatizált anyagmozgatás

A vezető nélküli szállítóeszközök (AGV) típusai és az automatizált anyagmozgatás az évek során rendkívüli módon kibővült. Az autonóm anyagmozgatók felhasználási területei az ipari alkalmazásokat követően a raktári, majd humán kiszolgálási területekre átterjedtek. Méretük, kialakításuk az alkalmazási területtől függően változnak.

Főbb típusai:

  • nyíltpályás anyagmozgatók, milk-run
  • automata egyégrakomány szállítók, mint
    • automatizált targonca
    • platform AGV
    • targonca funkciókkal rendelkező AGV
    • automata járművek

Automatizált anyagmozgatás

Nyíltpályás automata anyagmozgatók, milk-run

A nyíltpályás automata anyagmozgatók a gyártás logisztika, anyagellátás a supply chain, megszokott, ismert eszközei. Jellemzően gyártásban a gyártósorok, gyártószigetek ellátására alkalmazzák. Ezen típusú AGV-ket a termelésből származó készáruk összegyűjtésére alkalmazzák. Azonban a vontató képessége miatt egyéb célfeladatokra, nagymennyiségű, nagyobb távolságra, vontatmányként történő anyagmozgatásra is használható.

Automatizált anyagmozgatásA rendszer üzemen belüli és üzemek közötti anyagmozgatás megvalósítására is alkalmas. Lényege, hogy egy időablakon belül egy vonalon valósít meg elosztó és begyűjtő szállítást. A járat kiinduló- és végpontja általában megegyezik (raktárból indul, üzemen át, vissza a raktárba). A nyíltpályás AGV-ket rendszerint a járatszerűen, menetrendben használják. A milk-run rendszerek használata jellemzően vezető igénybevételével történik, és nagymennyiségű folyamatosan termelődő áruk automatizált anyagmozgatása esetén használatos. Az automatizáltsága elsősorban a vontatmány automatizálásban jelentkezik. Napjainkban azonban a milk-run AGV rendszer, mint teljesen automatizált áruszállítás megoldás is terjed. Az AGV szerverek, AGV vezérlő szoftverek létrehozásakor és ezáltal a működési elmélet és mód meghatározásakor, alapfolyamat változtatások és munkabiztonsági felülvizsgálatok és rendelkezések is szükségesek.

Automata egységrakomány szállító eszközök

Az automata egységrakomány szállító eszközök nagyon sokrétű, a gyártás és logisztika területén egyaránt használatos gépek. Az alap hordozókra platform AGV-kre számtalan kialakítású felépítmény rendelhető, tervezhető, melyekkel az AGV-k a célfeladatra tökéletesíthetők. A gépeket irányító AGV szerver egy összetett szoftver, amely a közlekedési útvonalakat optimalizálja a közlekedési intenzitás, az útvonalon található kereszteződések, a csomópontok a leadási és feladási pontok száma és a közlekedésben betöltött alárendeltségi szint alapján. Az AGV szerver szoftver az általában az MFC, automatizált anyagáramlási rendszer szoros része.

Automatizált anyagmozgatás

Platform jellegű AGV

A platform jellegű AGV-k fejlesztése az elmúlt években nagymértékű fejlődést mutat. A felhasználási körük, az alapjárművekre építhető kiegészítő AGV felépítmények, AGV manipulátorok miatt egyre szélesedik. Az autonóm anyagmozgató eszközök rendszerbe fűzése biztosítja a folyamatok rugalmasságát a bővíthetőséget a horizontális hálózati elmélet kiszolgálását. Az eszközök önálló és nagyteljesítményű folyamatkiszolgálásra is alkalmazhatók, amennyiben egy megfelelően paraméterezett flottakezelő AGV szerver irányítja a működést. Emiatt a mind raktári automatizálás, mind gyártáskiszolgálási folyamat automatizálás esetén is megállják a helyüket. Az AGV önálló egységként való használata felvet ugyan gyártáskiszolgálási problémákat, azonban a AGV flottakezeléssel az egységek milk-run típusú folyamatokra is használhatók. Igy a feladat határozza meg az AGV rendszerműködést és nem az AGV rendszerre szabják az automatizált kiszolgálási folyamatokat, feladatokat. A platform AGV-k elsődlegesen ipari célokra fejlesztett egyedi eszközök. Az automatizált targoncák mérete a mozgatni kívánt egységek mérete alapján kerül megállapításra. Kialakításuk tekintetében a változatok száma szinte végtelen. A felépítmény az üzem kialakítása és a folyamatok alapján minden esetben egyedileg tervezett optimális elem.

Automatizált anyagmozgatás

A platform AGV-k elsődlegesen ipari célokra fejlesztett egyedi eszközök. Az automatizált targoncák mérete a mozgatni kívánt egységek mérete alapján kerül megállapításra. Kialakításuk tekintetében a változatok száma szinte végtelen. A felépítmény az üzem kialakítása és a folyamatok alapján minden esetben egyedileg tervezett optimális elem.

Automatizált anyagmozgatás

A feladatok általános komplexitása már a tervezési szakaszban megkívánja a szakértő hozzáállást, tanácsadást. Minden eseteben célszerű meglévő és több szakaszból álló logisztikai folyamattervet készíteni. A Zenit Kft. tapasztalataival és támogatásával az Önök automatizált anyagmozgatási rendszere, automatizált anyagmozgatási folyamata is az elvárásoknak megfelelően, az IPAR 4.0 elméleteinek a figyelembevételével lesz megtervezve, kialakítva.

Automatizált anyagmozgatás

Targonca funkciókkal rendelkező AGV

A targonca funkciókkal rendelkező AGV-k a belső és esetenként külső területeken vezető nélküli anyagmozgató elterjedt kivitelei. A villás AGV-k előnyei, hogy az egységrakatot önállóan kezelik. Az automata targoncák esetén A és B pont között nem szükséges további anyagmozgató használata. Az egység rakományokat padlóról, állványból, bármilyen előre meghatározott, definiált pontról képesek elmozgatni, majd a szabályzó AGV szerver szoftver irányítása alatt a leadási pontig szállítani. A leadási pontokra hasonlóan önállóan egyéb anyagmozgató beavatkozása nélkül képesek letárolni. Hátrányukat a platform AGV-hez képes a robosztus kialakításuk jelenti és az ezzel együtt járó térbeli megkötések. Mivel a szerkezet a rakaton túl is további befoglaló méretekkel rendelkezik, így azokkal a le és feladási pontokon és a fordulási ívek esetén kalkulálni szükséges.

Automatizált járművek

Az automatizált vezetőnélküli járművek szintén az automatizált anyagáramlási rendszer MFC által felügyelt járművek. Kialakításuk tekintetében léteznek kamion méretű és 7,5t teherautó méretű kialakítások. A felépítmény zárt raktere akár hűtött, klimatizált is lehet, a plató kialakítása akár szállítópályára átalakítható.

KÉRJEN VISSZAHÍVÁST