Műanyag ládák és raklapok

Műanyag ládák és raklapok

Műanyag raklapok:

Egy adott raktári operáció kapcsán gyakran felmerül a műanyag transzport segédeszközök (THM=Transport Hilfsmittel) használatának előnye: méretezés, ESD kivitel, megbízhatóság, teherbírás, tartósság, vagy éppen a pormentes raktárra, vízpáramentes környezetre való törekvés jegyében (oxigénredukált raktárakban a légtömörség megőrzése a cél, így a szellőzetlenség miatt) pl. csomagolóanyag, vagy automata raktárakban (a fa rakodólapok ipari standardja átlagosan 22% víztartalommal számol!).

A műanyag raklapok és műanyag ládák, boxok, tárolók piaci kínálata végtelenek és mégis közel azonosnak tűnhet, így gyakran előnybe kerül az árérzékenység, mint meghatározó szempont.

Intralogisztikai tervezési tapasztalataink alapján nem egyszerű és semmiképpen sem rizikómentes (!) a választás. Egy műanyag rakodólapnál pl. felmerül a statikus, dinamikus terhelhetőség, raklapos állványban tároláskor pedig az eltérő terhelhetőségi érték vagy pl. az ömlesztett áru kapcsán a big bag használat során a siló adagoló végponti kialakítása.

Műanyag ládák és raklapok

Gondoljunk csak bele, ha egy töltés a műanyag raklapon már elhelyezett big bagbe történik, akkor a teher statikailag a betöltés során eloszló terhelésként a paletta egész felületén terhel, míg ha egy függesztetten megtöltött zsákot helyezünk a raklapra, akkor az árumozgatás kapcsán és az állványozott tárolás során egy kb. 500 mm sugarú körben adunk le a műanyag raklapra „pontszerű terhelést”, amely egy nem erre a feladatra hangolt  állvány  típus esetén drasztikus (a gyári értékhez képest akár 50%-os!) terhelhetőség csökkenést okoz a műanyag paletta esetében.

Hasonlóan fontos az anyagválasztás, a raktári környezet, forgási sebesség (ABC Analízis), UV sugárzás, légpára jelenléte, hőmérséklet ingadozás esetén. Mérlegelni kell a műanyag raklap típusát és anyaghasználatát (Polietilén, Poliproilén, recycled, virgin, stb.)

Kérje ingyenes helyszíni konzultációnkat, hogy képzett szakemberünk segítségével kiválaszthassa az Ön raktári operációjára leginkább optimalizált műanyag raklapot!

Műanyag ládák, boxok, fedelek, tárolók, kármentők:

Az intralogisztika mellett a transzportlogisztika kapcsán is jelentős szerep jut a különböző műanyag tároló és szállító eszközöknek, legyen szó a raktár és a gyártás közötti mozgásokról, egy logisztikai folyamatba ágyazott kiszerelés váltásról (pl. raklapról kézi polcos állványra), háttérraktári raklapos pufferelésről a termeléshez vagy a szállítmányozáshoz, áruterítéshez alakítás mellett az árubiztonsági szempontokról, pántoló szalaggal, plombával zárt kiszereléséről (belső eltulajdonítások kivédése az áruterítés során).

Műanyag ládák és raklapok

Műanyag ládákat használunk a gépi anyagmozgatásról kézi árukezelésre való váltáskor, a kézi vagy félautomata, dinamikus (görgős hajtott és gravitációs szállítópályák, lean, vagy vertikális liftek, páternoszterek) csomagoló állomások, work station pontok (assembly, palletiser, depalletiser rendszerereket kiszolgáló elemek) közötti anyagmozgatásnál is.

Raklapokat mozgató AGV-k mellett jelen vannak a kiszolgálásban a kisméretű lézer, mágnesszalag vagy indukciós elven működő EU láda méretű AGV-k is.

A galériás rendszerek vagy a pódiumok, podestek szintjei közötti automata liftek is biztonságosabban működnek standard ládák rendszerbe állításakor.

Az aprócikkes komissiózó shuttle rendszerek is a legtöbb esetben a negyedraklapos autóipari EU láda (600 x 400 mm) méretre épülve készülnek.

A logisztikai központok, az e-commerce, a csomag átadópontok ill. a 3PL szolgáltatások százezres nagyságrendben használnak naponta ládákat, csakúgy, mint a raktári automatizáció során alkalmazott aprócikkes automata raktárak (AKL – Automatisches Kleiteilelager).

Munkatársaink évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a megfelelő műanyagtermék kiválasztásának konzultatív kiválasztásának módszertanával!

A TMK raktárak elengedhetetlen tartozékai az „MH box” néven közismertté vált ládák, amelyek széles körű méretválasztékban a műanyag újrahasznosítás eredményeképpen a szürke árnyalataiban jelentős tételszám esetén a legkedvezőbb áron elérhetőek a Zenit Kft. portfoliójában.

Az EU szabvány szerinti raklap alapú kármentőket szintén jellemzően a TMK raktári környezetben alkalmazzuk: hordós kiszerelésű kenőanyagok cseppmentes adagolását teszik a törvényi előírások szerint és gazdaságosan elérhetővé.

Ajánlatkérés