Műhely iroda és csarnok iroda

Műhely iroda és csarnok iroda

A gyártó vagy termelő tevékenységet végző vállalkozások száma egyre inkább növekszik Magyarországon tekintettel az állami ösztönző rendszerre, melyben az európai uniós források is jelentős szerepet vállalnak. A termelő és gyártó vállalkozások jelentős számú növekedése magával hordozza az általuk használt technológia cseréjét, fejlesztését valamint a gyártási és termelési kapacitások maximális kihasználását, növelését. A termelési vagy gyártási kapacitások növelésével egyidejűleg az infrastrukturális fejlesztés is elkerülhetetlen. A minél hatékonyabb munkavégzés a gyártási vagy termelési folyamatban könnyen kivitelezhető csarnokiroda alkalmazásával, mely a gyártó vagy termelő terület közelében helyezkedik el, ezzel is elősegítve a kiszolgáló vagy az adminisztratív személyzet termelési vagy gyártó folyamattal való szoros kapcsolatát. A csarnokirodák alkalmazása történhet egy már meglévő, működő termelő vagy gyártó üzemben illetve újonnan épített gyártó vagy termelő egységben egyaránt. Amennyiben meglévő gyártó vagy termelő üzemben kerül telepítésre a csarnokiroda, abban az esetben akár egy működő gyártósor fölé is építhető ezzel teret nyerve a meglévő épületből. Amennyiben csarnokiroda telepítése, mint alternatíva felmerül, úgy érdemes minden –akár közvetett- részletet körültekintően megvizsgálni. Alapvetően egy csarnokiroda telepítése drágább, mint egy raktáron belüli iroda kialakítása gipszkarton szerkezetből. Ennek ellenére közép és hosszútávon biztosan megtérülő és költséghatékonyabb, rugalmasabb megoldás, mint a gipszkartonból történő raktáron belüli iroda megépítése.
 
A csarnokiroda létesítésének előnyei a hagyományos gipszkarton szerkezetű raktáron belüli irodával szemben a következőek:
  • rugalmas (könnyen bontható, áttelepíthető)
  • targoncával mozgatható, áttelepíthető (bizonyos konfiguráció kialakítása esetén)
  • költséghatékony áthelyezhetőség, áttelepíthetőség
  • gyors installálás (a hagyományos gipszkarton szerkezettel szemben)
  • porvédelem
  • zaj védelem (előre definiált zaj tartományon belül)
  • könnyű átalakíthatóság, átszerelhetőség, kiegészíthetőség
  • hatékony helykihasználhatóság
A csarnok vagy műhelyirodák kialakíthatóságuk tekintetében lehetnek egy, kettő vagy többszintesek. A csarnokirodák környezetét amennyiben targoncaforgalommal érintettek javasolt védeni ütközésvédő elemekkel, sarokvédőkkel vagy padozati szintű ütközésvédelemmel. Az alkalmazott ütközésvédelem nemcsak fémből, hanem akár rugalmas anyagból is installálható.
 
Műhely iroda és csarnok irodaA csarnokirodát, műhelyirodát vagy úgynevezett belső házat szabadon szerelhető, designos belső válaszfalak alkotják, melyek könnyen variálhatóak és többféle szabvány méretben kerültek kifejlesztésre és gyártásra. A belső válaszfalak színe és anyaga változtatható, minden esetben figyelembe véve az ügyfél által támasztott igényeket és elvárásokat. Meglévő üzemi vagy gyártó csarnokban történő installálás esetén az elérhető színkombinációk elősegítik a csarnok hangulatába és színvilágába történő zavartalan beilleszkedést a csarnokiroda számára. A csarnok vagy műhelyirodák álmennyezettel és álpadlóval szereltek. Ügyfél igény esetén az általunk szállított csarnok vagy műhely irodákat épületgépészeti berendezésekkel együtt (például légkondicionáló, fűtőtest, erősáramú kábelek és csatlakozók, gyengeáramú kábelek és csatlakozók - informatika, vizesblokk, mellékhelyiség stb.) tervezzük, szállítjuk és szereljük.
 
Amennyiben nem egyszintes a csarnok vagy műhelyiroda kialakítása, abban az esetben már a tervezéskor felmérjük a csarnokon belüli gépészeti és elektromos vezetékek elhelyezkedését illetve magasságát, hogy ügyfeleink számára az optimális megoldást biztosíthassuk. Egy vagy többszintes csarnok vagy műhelyiroda kialakításakor biztosan alkalmazunk acélszerkezetet, emelvény, pódiumot. Erre a pódiumra vagy mezzanine-ra kerül ráépítésre a csarnokiroda illetve az egyszintes csarnokiroda kialakítástól eltérően nem álpadlóra, hanem az előzőekben említett mezzanine-ra kerül a csarnokiroda emeleti padlószintje. Ilyen esetben a padozati kialakítás során messzemenőkig figyelembe kell venni az ügyfél igényeit és a felhasználási funkciót, ezzel is törekedve a professzionális megoldás biztosítására. Amennyiben lépésálló, hangszigetelt padlóra van szükség, azt már a tervezés fázisában rögzíteni kell. Meg kell határozni az egy négyzetméterre eső teherbírást és a csarnokiroda oldalfalának esetleges hangszigetelését, színét valamint azt, hogy a csarnokiroda falát alkotó panelek teli vagy üveges kivitelben készüljenek és kerüljenek leszállításra, majd beépítésre. Amennyiben a csarnok vagy műhelyiroda oldalfalát alkotó panelek közül üveggel, ablakkal szerelt elem is kerül beépítésre fontos meghatározni, hogy a panelbe szerelt nyílászáró fix vagy nyitható kivitelű legyen. Nem mindegy a panelbe szerelt nyitható ablak nyílási irányának megválasztása sem, valamint javasoljuk annak átgondolását, hogy bukó, nyíló vagy bukó-nyíló funkciókkal rendelkezzen. Az egy vagy többszintes csarnok vagy műhelyiroda, belső ház könnyű megközelíthetőségét a tartószerkezethez (pódium, emelvény, mezzanine) csatlakozó lépcső biztosítja. Az egy vagy többszintes csarnok iroda, belső ház tervezésekor mindenképpen kiemelt figyelemmel és gondossággal kell eljárni a lépcső megtervezésére. Mivel a műhely iroda, belső ház a napi szintű munkahely a raktárban, gyártásban vagy termelésben dolgozó munkatársak számára, így a lépcső meredekségét a gyakori használathoz kell alakítani, ezzel is megkönnyíthetve annak használatát a mindennapi életre. Amennyiben szükséges a lépcsőket úgynevezett pihenőkkel kell megszakítani, ezzel is elősegítve a gördülékeny és kényelmes használatot valamint az európai szabványoknak történő megfelelést.
 
Amennyiben fontos, hogy a gyártó, termelő vagy raktár területen a belső ház, műhely vagy csarnokiroda nemcsak irodai, hanem zajvédő funkciót is betöltsön, úgy abban az esetben már a tervezés során az igényelt zajvédő réteget bele kell tervezni a csarnok vagy műhelyirodába. Természetesen van olyan zajszint, mely már nem biztosítható (létezik zaj határ), de egy általános igényre tervezett csarnokiroda jól alkalmazható és installálható.
 
Amennyiben a leendő csarnokiroda nem kíván semmilyen speciális funkciót (például az előzőekben említett zajvédelem), úgy abban az esetben nem szükséges, hogy a belső ház, műhely vagy csarnokiroda négy oldalfallal, álpadlóval rendelkezzen. Az ügyfél igény alapján akár három vagy az épület sarkába történő telepítés esetén akár két oldalfallal is építhető csarnok vagy műhelyiroda. Ezekben az esetben a meglévő épület falait alkalmazzuk, mint a csarnokiroda egyik oldalfala. A csarnokiroda későbbi áttelepítése esetén –amennyiben nem olyan helyre kerül a raktárban, üzemben- az akkor hiányzó oldalfal könnyen és gyorsan pótolható, utánrendelhető. A csarnokiroda ilyen esetben is gyorsan és költséghatékonyan áttelepíthető. Amennyiben az ügyfél nem igényli és elfogadja, hogy a meglévő padozat alkossa a csarnokiroda padlóját, ebben az esetben sem szükséges külön álpadló tervezése, szállítása és szerelése. Ez például abban az esetben lehet előnyös, amennyiben a belső ház műhelyként funkcionál a raktáron vagy üzemen belül és alkatrészeket, alapanyagokat akarnak ide betárolni kézi hidraulikus emelő vagy kisebb gyalogkíséretű targonca segítségével. Ebben ez esetben a raktár vagy üzem meglévő teherbíró padozata ideális megoldás a műhely számára is, ráadásul az irodai kialakítás során megszokott küszöb elhagyása is csak az anyagmozgatási és munkafolyamatokat segíti elő.
 
A csarnokiroda ajtóba szerelt zárszerkezetek a hétköznapokban alkalmazott, (például hagyományos tollas kulcsos változat vagy cilinderzár) jól bevált típusokból választhatóak. Igény esetén az ajtók zárszerkezete akár mágneszárral is szerelhető, kivitelezhető.
 
Csarnok vagy műhelyiroda tervezését bízza szakértőkre. Cégünk felkészült munkatársai felkeresik Önt és egyeztetik az igényeket és vázolják a lehetőségeket, ezzel kialakítva az Ön számára ideális megoldást. Amennyiben előzetes ajánlatra van szüksége, kérje kérdőívünket mely alapján készséggel adjuk meg előzetes ajánlatunkat az Önök által megálmodott csarnokirodára vagy műhelyirodára.


Ajánlatkérés >>